Teakhouten tuinmeubelen uit Indonesië
Indonesian LEGAL Wood keurmerk
100% teakhout uit goed beheerde bossen
Plan hier je bezoek aan onze groothandel!
0
Teakhouten tuinmeubelen uit Indonesië
Indonesian LEGAL Wood keurmerk
100% teakhout uit goed beheerde bossen

Door Kyra Leeflang, 27 november 2020

Is er verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout?

Wat is het verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout?

Ja… Wat is nou eigenlijk dit verschil? Regelmatig horen we vragen als: ‘gaat gerecycled teakhout wel net zolang mee als nieuw hout?’, ‘Moet ik het hout anders behandelen?’ of ‘wat is nou precies het verschil tussen deze twee?’. Wij willen deze vragen heel graag voor jullie beantwoorden zodat het voor eens en altijd duidelijk is. Deze week schrijven wij dus over: precies! Het verschil tussen gerecycled en nieuw teakhout. Nieuwsgierig? Let’s check it out!

 

Plantage teakhout

Nieuw (plantage) teakhout is afkomstig van teak bomen op plantages in Indonesië. Dit hout wordt daar speciaal gekweekt voor de productie van nieuwe meubels. Het voordeel van dit nieuwe teak is de gladde en nette afwerking van het hout – Dit is namelijk gewoon echt perfect!

En dat typeert dan ook direct nieuw teakhout. Het is ontzettend netjes afgewerkt. In zijn totaliteit dus een fijnere en strakkere uitstraling dan gerecycled teak. Het hout is altijd in meerdere kleuren te verkrijgen. Je kan dus kiezen uit licht, donkerder of bruin hout – Ja... Vrij logisch inderdaad! Verder bevatten deze meubelen altijd een SLVK merk. Een wat? Juist, dit vraagt om uitleg! Dit is dus een legaliteitsverificatie van hout en houtproducten uit Indonesië. Wil je hier meer over weten? Dan heeft Houtwereld hier een fantastisch artikel over geschreven. Met dit kenmerk mag je de producten dus legaal vervoeren naar Nederland.

 

Gerecycled teakhout

Het woord zegt het al – gerecycled teakhout is veel duurzamer. Dit hout is afkomstig van oude huizen en schepen in Indonesië. Na de sloop wordt dit teakhout hergebruikt om nieuwe meubels van te maken. Het hout krijgt dus een tweede leven. En dat is ontzettend tof! Waarom? Ten eerste wordt de afvalberg verminderd en ten tweede zijn deze meubels super karakteristiek en uniek. Wij vinden dat prachtig! Toch zijn er – zoals we al aangaven –  veel vragen rondom gerecycled teakhout. Hier komen de meest voorkomende:

Hoe wordt gerecycled teakhout verwerkt?

Het sloophout wat binnenkomt wordt zorgvuldig geselecteerd. Vervolgens wordt het hout helemaal opgeschuurd zodat de ‘oude’ en geleefde laag vervaagt. Hierdoor worden de meubels dus weer vlak. Natuurlijk wordt het nooit zo glad als nieuw hout, maar juist daarom krijgt het hout zijn mooie geleefde uitstraling. Sommige stukken hout schuren ze juist expres niet zodat de oude verflagen nog zichtbaar zijn. Deze meubels zijn echt eyecatchers in huis als je het ons vraagt! Het vertelt een verhaal en is een stukje nostalgie – En dat in huis! Pas wanneer dit proces is afgemaakt worden er meubels van gemaakt.

Heeft teakhout een kortere levensduur?

Het antwoord hierop is heel simpel: Nee! Het gerecyclede teakhout heeft geen kortere levensduur. Hout is tenslotte hout en blijft ook hout. Klinkt logisch, maar hout verliest zijn sterkte dus niet. En toch weet niet iedereen dit. Het is wel belangrijk dat je het hout op de juiste manier behandelt en schoonhoudt. Klinkt vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten hun meubels goed te onderhouden.

Hoe ziet gerecycled teakhout eruit

Dit verschilt per product en per stukje hout. Zo hebben wij in ons assortiment hele robuuste stoere tafels die er heel erg geleefd uitzien. Het hout heeft een hele ruwe afwerking. Daarentegen hebben wij net zo goed gladde strakke afgewerkte meubels die zijn gemaakt van gerecycled hout. Vaak is dit hout net wat geleefder en gewerkter. Of het er dan meteen oud uitziet? Nee, zeker niet! Hieronder zie je de verschillen. 

teakhouten-tafel 

Recycled teak                                                                                Nieuw teak


Hoe behandel je gerecycled teakhout?

Je behandelt gerecycled teakhout dus precies hetzelfde als nieuw teakhout. Je moet het eigenlijk gewoon zo zien als een oud product in een nieuw jasje –  Dus nieuw. Wanneer je graag wil weten hoe je je teak meubels schoonmaakt en onderhoudt raden wij aan onze eerdere blog hierover te lezen.

 

Dus: Wat is beter? Gerecycled teakhout of nieuw teak?

Er is geen goed of fout antwoord op deze vraag. Het is maar net waar je van houdt. Ben je gek op geleefde meubels? Dan passen gerecyclede producten het best bij jou! Liever strak en egaal? Dan is nieuw teakhout een uitkomst. En wat ook leuk is om te weten: ieder teak product blijft uniek, stuk voor stuk. Dit komt doordat het een natuurlijk product is en alle houtnerven in ieder stukje hout zijn verschillend. Gaaf hè?! Maar druk maken om de levensduur, het onderhoud of flinke scheuren hoeft je niet meer te doen. Beide keuzes zijn goed. Hout blijft tenslotte hout.

Benieuwd hoe onze nieuwe- en gerecyclede teakhouten meubels eruit zien? Check dan ons assortiment.